Een trainingsruimte vol persoonlijke verhalen

Gepubliceerd op 7 november 2022

Grappig, hoe een trainingsruimte het decor van een stukje levensverhaal kan zijn. De ‘Arena’ hier op Nyenrode Business Universiteit is leeggelopen en ik zit nog even met de benen omhoog te werken. Ik heb net een dag met een groep directeuren mijn programma rondom Storytelling en Leiderschap gedaan voor het Advanced Management Program (AMP). Waarin een van de belangrijkste vragen is in hoeverre je bewust bent van hoe jouw eigen verhaal meespeelt in je leiderschap. Dat leg ik uit in een zaal waar ik ook zelf ooit als deelnemer aan een Nyenrode leiderschapsprogramma zat.

Ik was een nieuwbakken leidinggevende – eindredacteur bij de EO (NPO) – en kwam hier met de ambitie om een betere leider te worden. Uiteindelijk bleek het programma vooral een ‘call to adventure’ om als trainer in te stappen bij Jawel – for leaders & teams, wat uiteindelijk leidde tot mijn huidige rol als storytelling expert en partner bij Jawel. Het was in deze ruimte dat ik ontdekte dat ik vooral gedreven ben om – vanuit een grote autonomie – leiders te inspireren hun ‘beste verhaal’ te leven. Het was ook in deze ruimte dat ik, tijdens de modules van het programma, mijn vrouw leerde kennen – waarmee Nyenrode de belofte van een ‘Reward for life’ wat mij betreft meer dan waar gemaakt heeft…

Ik pak m’n laptop in en kijk nog één keer om me heen voor ik de deur van de ruimte achter me sluit. Ik weet vrij zeker dat ik niet de enige ben voor wie deze ruimte het decor was van een cruciaal inzicht, een confrontatie met een grote draak of een call to adventure voor een volgende stap.

Dank aan Selma Spaas voor de ruimte en het vertrouwen om onderdeel van dit stukje van het Nyenrode-verhaal te mogen zijn. Maar ook aan de deelnemers voor de bereidheid hun eigen verhaal en de link met hun leiderschap onder de loep te nemen.

#leiderschap
#storytelling

crossmenu