Oranje boven versus de onderstroom

Gepubliceerd op 7 december 2023

In een overvolle trein van Leiden naar Utrecht neem ik in mijn hoofd de dag nog even door. Met op de achtergrond het vrolijke geklets van studenten in Oranje voetbalshirts, die de opstelling bespreken voor de wedstrijd van de Leeuwinnen tegen Engeland vanavond. Waarna ze uitgebreid en ongecensureerd het wel en wee van hun stages op een basisschool bespreken.

Mooi contrast vormt deze drukke trein met de serene, groene omgeving van Kasteel Oud Poelgeest B.V. waar ik vandaag reflecteerde en terugblikte met de Raad van Commissarissen van Onderlinge ‘s-Gravenhage. Een zelfevaluatie van hun rol als RvC, aan de hand van hun drijfveren (Profile Dynamics) en van concrete casussen – want mensen leren het beste dmv concrete verhalen.

Er is één ding dat ik meeneem van vandaag. Één ding dat echt is blijven hangen:
Wat is het moeilijk voor een RvC om goed zicht te krijgen op de ‘onderstroom’! Om te zorgen dat je niet alleen op inhoud en procedure een scherpe blik hebt, maar ook op zaken als onderlinge samenwerking, psychologische veiligheid en de weerstand bij de medewerkers. Om, met andere woorden, ervoor te zorgen dat je als RvC het échte verhaal kent. Hoe hou je toezicht op iets dat je niet kunt zien?

En hoewel je hier best invloed op hebt – door onderstroom óók te agenderen, door goed door te vragen, door zowel praktisch als mentaal ‘ruimte’ hiervoor te reserveren in je RvC – je moet altijd een beeld vormen op basis van beperkte tijd, beperkte contactmomenten en beperkte informatie.

Terwijl ik in de trein nog even ‘kauw’ op deze uitdaging, hoor ik de oranjesupporter tegenover me zeggen dat ‘we sowieso vet gaan verliezen van Engeland’. Ik voel even de neiging een interventie te doen en uit te leggen dat de onderstroom (bv een positieve mindset) veel invloed heeft op de bovenstroom (het wel of niet winnen). Maar ik heb te weinig kennis over de precieze kwaliteitsverschillen tussen het Nederlandse en het Engelse elftal én te weinig tijd, want de trein stopt en we moeten allemaal uitstappen. Dus blijft het bij een wat nietszeggende ‘Het komt vast goed, zet em op!’. *

* Oranje won in de blessuretijd met 2-1 van Engeland.

crossmenu