Hoe Leontien van Moorsel ons onbewust traint voor het echte leven

Gepubliceerd op 3 september 2019
Hoe Leontien van Moorsel ons onbewus traint voor het echte leven

Ze is de meest succesvolle wielrenster van Nederland. Met een ongelooflijk heftig verhaal. Afgelopen vrijdag vertelde ze dat aan de andere ex-topsporters in de laatste aflevering van Meer dan Goud.

Hieronder een fragment uit haar verhaal.

Wanneer je hierop klikt, dan wordt deze video van de YouTube-servers geladen.

Net als bij de vorige waren ook bij deze aflevering de reacties op social media prachtig. Een paar voorbeelden:

‘Wat een ontzettend eerlijke, heftige en mooie verhalen!!’

‘Ik zit met behoorlijk wat tranen na twee afleveringen #meerdangoud‘.

‘Onder de indruk van het verhaal van @LeontienNL bij #meerdangoud. Heftig en prachtig. En het geeft hoop: het kan dus écht beter worden. #mooi

Meer dan Goud is daarnaast het hoogst gewaardeerde programma van het jaar op NPO1 tot nu toe.

Maar voordat dit verhaal op zelfbevlekking gaat lijken, ja ik ben trots als eindredacteur, maar bovenal ben ik gefascineerd. Omdat Meer dan Goud laat zien dat wij als mensen echt ‘storytelling animals’ zijn. Die ondanks het digitale tijdperk en alle technologische vooruitgang nog steeds, net als millennia geleden, intens worden geboeid door mensen in een kring die elkaar verhalen vertellen. Die door het luisteren naar verhalen letterlijk ‘meebeleven’ met de ander, om daardoor te oefenen met de uitdagingen van het leven. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook hoe onze hersenen verhalen letterlijk ervaren. Zie hieronder een mooi voorbeeld van Uri Hasson, neuroscientist bij Princeton University. Zijn onderzoek (met fMRI-scan) laat zien hoe de hersenen van een luisteraar letterlijk ‘synchroniseren’ met de verteller (van een waargebeurd verhaal). Hoe dezelfde gedeelten van de hersenen worden geactiveerd zowel bij de luisteraar als bij de verteller.

Wanneer je hierop klikt, dan wordt deze video van de YouTube-servers geladen.

Je zou kunnen zeggen dat het voor je hersenen niet uitmaakt of je een verhaal zelf mee hebt gemaakt of niet. Door middel van verhalen ervaren je hersenen letterlijk allerlei gebeurtenissen die andere mensen hebben meegemaakt. Zo zijn verhalen niet alleen een ‘sociale lijm’ die mensen samenbrengt rondom gedeelde waarden en ervaringen. Ze hebben een andere, cruciale functie. Zoals Jonathan Gottschall mooi beschrijft in The Storytelling Animal:

“Through stories we learn about human culture and psychology, without the potentially staggering costs of having to gain this experience firsthand.”

Dus de verhalen van (in dit geval) topsporters zijn tools voor jou en mij om te ‘oefenen’ met het leven – zonder alles zelf mee hoeven te maken. Datzelfde geldt voor films, theater, en – zie hieronder – literatuur.

Zo traint Leontien van Moorsel ons onbewust in het leren omgaan met de uitdagingen van het leven. Wij gebruiken als kijker (veelal onbewust) haar verhalen, met daarin haar worstelingen, strijd en overwinningen, om onze hersenen te oefenen in het omgaan met de obstakels van het mens-zijn en daarmee onze sociale en emotionele intelligentie te ontwikkelen. Toch mooi, om met een tv-programma aan zoiets cruciaals bij te dragen.

Wil je weten wat storytelling kan doen voor jou of je organisatie – en hoe? Stuur een bericht of reageer hieronder met een comment.

Wil je gewoon lekker ‘oefenen met het leven’ door middel van verhalen? Goed nieuws, alle afleveringen van het bijzonder hooggewaardeerde Meer dan Goud vind je hieronder. (Sorry, kon het niet laten. ;-))

https://www.npostart.nl/meer-dan-goud/VPWON_1302639
crossmenu